Co jeść przy cukrzycy – Wiesława Rusin – recenzja książki

Wrzesień 8, 2017

Książka Wiesławy Rusin „Co jeść przy cukrzycy” to podręcznik, który każdy diabetyk powinien mieć w swojej kuchni. To niespełna setka stron potężnej dawki praktycznej wiedzy.

Książkę można kupić na Digitalo.pl

O tym, jak solidną marką jest sama Wiesława Rusin należy wspomnieć na samym początku, by wiedzieć z kim mamy do czynienia. Autorka to psychodietetyczny coach, miłośniczka zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania, autorka wielu książek, w których podejmuje tematykę chorób cywilizacyjnych oraz sposób ich zapobiegania i zwalczania poprzez odpowiednią dietę. Nauka za oceanem zaowocowała poznaniem nowoczesnych trendów psychodietetyki, które łączą problemy zdrowotne i odżywcze z psychologią. Autorka korzysta także z przełomowych odkryć na temat wpływu środowiska na układ odpornościowy człowieka. Przekłada się to na porady, które Rusin zawarła w książce „Co jeść przy cukrzycy”. Stąd przepisy, które dostosowane są do danych pór roku i jego termiki, bowiem pożywienie ma nas ochładzać lub ogrzewać, w zależności od temperatury za oknem. Odpowiednie dobranie pokarmów przekłada się na nasze zasoby energetyczne i utrzymanie organizmu w zdrowiu.

Wiesław Rusin stawia na tzw. superfoods, które są bardzo potrzebne osobom chorym na cukrzyce. Produkty z tej kategorii bardzo pozytywnie wpływają na organizm i dostarczają mu wszystkiego co potrzebuje, ale w bezpieczny sposób. W znacznym stopniu wspomagają także proces leczenia cukrzycy. Co istotne, osoba chora w rodzinie nie musi być kłopotem. Wręcz przeciwnie, może stać się impulsem do wprowadzenia nowych nawyków żywieniowych, które przyniosą korzyści zdrowotne dla całej rodziny. Należy zwrócić uwagę na to, iż przepisy są łatwe w przyrządzeniu i bardzo smaczne. Zatem, talerz diabetyka nie musi być nudny. W książce znaleźć można naprawdę ciekawe rozwiązania.

Brak komentarzy

Możliwość komentowania jest wyłączona.