Najnowsze artykuły

Codziennie fit – Marta Hennig –...

Marta Hennig to instruktorka fitness i popularna blogerka, której doświadczenie zaowocowało książką pt. „Codziennie fit”. Autorka zawarła w...

Czytaj Więcej

Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan - Marta Dymek – recenzja książki

Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan” to książka, która od 2015 roku była już siedem razy dodrukowywana. Napisana została przez Martę Dymek, wegankę, autorkę Bloga Roku 2013 w kategorii Kulinaria, często goszczącą w programach telewizyjnych, w których dzieli się swoimi przepisami i radami. Czyni to także na łamach kilku czasopism. Książka poświęcona jest kuchni roślinnej i przepisy w niej umieszczone nie zawierają żadnych produktów odzwierzęcych. Może wzbudzić duże zainteresowanie, zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim, kiedy mamy łatwy dostęp do świeżych i smacznych warzyw i owoców. To publikacja, która spodoba się nie tylko weganom, czy wegetarianom, ale i tym którzy nie zawsze mają ochotę na mięso. Jeśli do tej pory ktoś gotował tylko według tradycyjnych przepisów, kuchnia Marty Dymek może być dla niego nieco nowatorska. Natomiast, każdy kto spędza w kuchni dużo czasu, lubi gotować i interesuje się tematem, dzięki książce może wzbogacić swe doświadczenie o nowości. Okazuje się, że potrawy i dania oparte wyłącznie o produkty roślinne wcale nie muszą być nudne i mało smaczne. Nawet połączenie takich produktów jak cebula, czosnek i por mogą zaskoczyć smakiem. Ciekawe mogą okazać się np. naleśniki z dyni, spaghetti z cukinii, czy ciasto z buraków. Przepisy zostały podzielone ze względu na główne produkty potrzebne do ich zrealizowania i ujęte w osobne rozdziały, np. bulwy i korzenie, czy warzywa strączkowe. Autorka zadbała także o czytelnika, który jej nie zna i przedstawia siebie i swoją historię kulinarnego życia. Jak przystało na osobę, która posiadła pewną mądrość w danej dziedzinie i która przekazuje ją dalej, w książce znajdziemy również porady dotyczące produktów, które powinniśmy zawsze mieć w swojej kuchni i sprzęt potrzebny do przygotowywania potraw. Przepisy są opisane w przystępny sposób, by czytelnik wiedział, jak postępować krok po kroku. Nawet początkujący kuchcik nie powinien mieć kłopotów, a jeśli naszą piętą achillesową jest dekorowanie gotowych potraw, to dzięki książce Marty Dymek nie będziemy mieć z tym już problemów. Pozostając przy wyglądzie, należy zwrócić uwagę na piękne wydanie. Twarda oprawa, barwne ilustracje i wysublimowana szata graficzna sprawiają, że książka jest przyjemna dla oka i ładnie wygląda na półce. Nieco gorzej, jeśli weźmiemy pod uwagę jej praktyczne zastosowanie, zwłaszcza gdy dysponujemy niewielką przestrzenią w kuchni. Jednak, nie dla każdego musi stanowić to problem, a nawet jeśli tak, to wartość merytoryczna rekompensuje taki niuans. Książka znajdzie szerokie grono odbiorców: poczynając od początkujących wegan, przez poszukiwaczy nowych smaków i rozwiązań kulinarnych, skończywszy na zaprawionych w kuchennych bojach wyjadaczach. Cała rodzina doceni nowe dania i będzie czym zaskoczyć gości na rodzinnym przyjęciu.