Marta Hennig to instruktorka fitness i popularna blogerka, której doświadczenie zaowocowało książką pt. „Codziennie fit”. Autorka zawarła w...
Czytaj WięcejNowoczesne zasady odżywiania – T. Colin Campbell i Thomas M. Campbell – recenzja książki
„Nowoczesne zasady odżywiania” to książka wydana w 2005 roku, którą obecnie można nabyć w wersji rozszerzonej i uaktualnionej. To opracowanie dwójki lekarzy na temat zdrowego odżywiania, opartego o wyeliminowanie z diety produktów odzwierzęcych.
Największą zaletą i wartością tej książki jest fakt, iż jest to publikacja powstała w wyniku naukowych badań, poparta licznymi dowodami, dostarczonymi przez naukowców z wieloletnim stażem. Dr T. Colin Campbell przeprowadził w Chinach badania nad sposobem odżywiania tamtejszej ludności. Porównał diety i zdrowie osób, które jadły na co dzień mięso oraz osób, które nie miały go w swojej diecie. Badania jednoznacznie wskazały na szkodliwy wpływ białka zwierzęcego na ludzki organizm oraz proces powstawania chorób cywilizacyjnych. Wynikami badań oraz swoją wiedzą i doświadczeniem dr T. Colin Campbell, wraz ze swoim synem Thomasem M. Campbell, podzielił się w książce pt. „Nowoczesne zasady odżywiania”.
Cukrzyca, zawał, nowotwór, miażdżyca, to jedne z wielu chorób współczesnego świata. Campbell udawania, że za ich powstanie odpowiedzialne jest spożywanie mięsa oraz znacznej ilości białka odzwierzęcego. Nawołuje do rezygnacji z nich lub choćby znacznego ich ograniczenia w swojej diecie. Formułuje pewne tezy, które mają być drogowskazem ku właściwemu powstępowaniu. M.in.:
- odradza bezmyślne stosowanie suplementów;
- przekonuje, iż produkty roślinne posiadają bogatsze składniki odżywcze niż produkty odzwierzęce;
- pisze, że niewłaściwe, a wręcz szkodliwe pożywienie powoduje aktywacje genów odpowiedzialnych za choroby;
- głosi, że odpowiednie odżywianie może cofnąć chorobę;
- właściwe odżywianie przekłada się na jakość życia w każdej dziedzinie;
- i inne.