Wielka księga ciast siostry Anastazji – Anastazja Pustelnik – recenzja książki

Wrzesień 8, 2017

Wielka księga ciast siostry Anastazji” to publikacja, w której Anastazja Pustelnik zawarła swoje sekrety na udane wypieki i którymi dzieli się ze swoimi czytelnikami.

Książkę można kupić na Digitalo.pl

W książce znajdziemy ponad 400 przepisów na przepyszne i sprawdzone ciasta, ciasteczka oraz torty, które zawsze się udają. Ich realizacja to prawdziwa przyjemność. Bez względu na posiadane umiejętności kulinarne każdy znajdzie takie przepisy dla siebie, które będą odpowiadały jego zdolnościom i upodobaniom smakowym. Zostały one podzielone na trzy stopnie trudności. Publikacja ta, to także duży wybór, zarówno codziennych, prostych i szybkich smakołyków, jak i bardziej wykwintnych słodkości na ważniejsze i bardziej dostojne okazje. Nie dajmy się zmylić prostemu określeniu „ciasta” zawartemu w tytule książki, gdyż pod tą nazwą autorka ujęła także różne rolady, pączki, ciasteczka, rogaliki oraz inne kompozycje na zimno, z alkoholem, czy z owocami. To zbiór słodkości świetnie sprawdzających się jako desery, wyborne smakujące przy kawie.

Jak na prawdziwego znawce w danym temacie, Anastazja Pustelnik dzieli się swoimi sposobami i sekretami, jak realizować jej przepisy, by wypieki były zawsze udane i smaczne. Wszak nie każdy musi wiedzieć, jak np. przygotować bakalie do ciasta, jak długo piec sernik i kiedy go wyciągnąć z piekarnika, czy lepiej użyć zimnych czy ciepłych jajek oraz jak zapobiegać opadaniu owoców w wypiekach, i wiele innych. Autorka namawia również do fantazyjnego nazywania swoich małych dzieł cukierniczych, co dodatkowo zachęca do ich realizowania i smakowania.

Książka została wydana w twardej oprawie, co jest niewątpliwie jej atutem, biorąc pod uwagę częstotliwość użytkowania tego typu publikacji. Nie zapomniano również o barwnych fotografiach, które powodują, że ślinka cieknie na sam ich widok. To niewątpliwie zachęta, by wypróbować sprawdzone receptury siostry Anastazji. Wszak, nie ma nic lepszego niż smak i zapach domowego ciasta.

Brak komentarzy

Możliwość komentowania jest wyłączona.